Wednesday, October 30, 2013

UNIVERSITI DAN KORANG

Assalamualaikum,hye anda2 semua....nak cerita sikit pasal pengalaman aq dengn unversiti...korng rakin korng bacalah,klau malas dah jngn baca pegi tido..haha3




sem 1 di universiti,

-member x dek
-pakain kemas dan skema
-sentiasa datang awal setengah jam unutk ke kelas
-rajin tnye soalan dekt lecturer
-rajin study malam2
-selalu siapkn asignment awal
-hari minggu x keluar bandar
-tidur awal..pukol 11 dh tidor dah
-pointer tinggi




sem 2 dan seterusnya....akibat hasutan kawan2

-member dah ramai
-kelas selalu datang lewat 5 minute
-pkain dh x skema....(no more tie shouse or sandle...cuma selipar jepun)
-asignment lagi 24 jam nk kena hntr bru nk buat
-malam2 dah x study...(dah pandai main game dota dan hebat bermain futsal)
-hari minggu x sah kalau x keluar daripada kawasan universiti
-berjaga sepanjang malam hingga ke suboh...(masa ni aku dh x rasa dah apa itu nikmat tidor di waktu mlm)
-pointer kadang2 naik..kadang2 turun.


#ada kawan yang baik,ada kawan yng kuarng baik,ada kawan yng jahat,so pandai2 lah nk pilih....aku dah x boleh nk bwt pilihan sebb budak2 lelaki batch aq ad 11 orng je,semua hensem2 kecuali aq,walau mcmna pun perangai kitorng,we are still BEST FREIND sampai sekrng.


Kawan itu membahagiakan








Thursday, October 24, 2013

BANGUNAN TINGGI-TINGGI

Assalamualaikum

hye2 you allz,
Semoga korng semua dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya.

Entry kali ni kita aku nk cerita pasal bangunan.Dalam abad 21 ni memang bnyak dah bangunan tinggi2 kat dunia ni.Kalau x percya apa yng aku cakap cuba  tengok gambar kat bawah ni.






apa macam,dah percya apa yng aku cakap?klau korng x faham jugak,korang ni memang looser lah,bukan setakakt katak duduk bawak tempurung dah,ini dah  macam lagu kat bawah ni:-


"ada teratak di hujung kampung

bawah cermin kopak ada kotak

tersembunyi dalamnya ada tempurung

sembunyi bawahnya katak melalak"

Nak x nak korng kena terima hakikakat tersebut.(hahaha3)

Berbalik kepada entry aku tadi,dalam bnyak2 tower2 yng tinggi2 kat dunia tu korng semua suka yng mna?


Burj Al Arab---->kat Dubai

Empire State Building----->New York City

Petronas Twin tower------->Kuala Lumpur

Sears Tower---------->Chicago

Shanghai World Financial Centre------>Shanghai

Nakheel Harbour and Tower-------->Dubai

Burj Dubai------>Dubai

Chicago Spire-------->Chicago

Abraj Al Bait Towers------>Makkah

China 117 Tower------>Tianjin

Freedom Tower------->New York City



Dalam bnyak2 bngunan tinggi2 yang ada aku sngat suka Twin "Tower".Most of the reason i like this biulding structure is:-


1.Aku salah seorng dari 28.3 juta rakyat Mlaysia

Sebagai warganegara Malaysia siapa x bangga kan,dalam banayk2 list negara yng ada antara bngunan tertinggi dunia tu is negara korang,lainlah korang ni mamat bangla,pakistan atau indon yng menetap kat negara ni secara haram (hahaha<----gelak jahat).If kalau kalau korng seorang rakyat malaysia yang x bersyukur itu is up to you lah,Aku nak bwt macamna kalau korng semua dh x suka.Tak kan aku nk paksa sorng2 suroh sukakan bngunan Twin "Tower",Everyone have their own opinion.

2.Twin "Tower"
Kembar yang pling tinggi  kat dunia..hahah3
















Sebab dia twin,

Bgai pinang dibelah dua.
Dudk sama tinggi berdiri sama rendah
Bagai aur dengan tebing
Bagai air dicincang x kn putus

Haha....

Dh macam manusia dah aku bwt bngunan Petronas n,(hehe3).By the way,twin tu dh menunjukkan bngunan ni unik tau tak,bila kita tengok balik,most of this Taller building kat dunia ni single kn?diorng x dek twin kan? korng perasan tak.

bwt awek comel2 dan jejaka hensem kat luar sana yng single pergilah mengorat bngunan2 single kat luar sana tu....most of lelaki and wanita kt dunia ni buknnya boleh percaya sngt pun(hehe kecuali aku).

Korng mesti suka tengok adik beradik yng twin kan..macam comel2 je diorng,bwt keje sama2..sweet sngat perhubungan diorng sebgai adik beradik.Macamtulah aku ibaratkan twin tower,they supporting each other to stand still on the earth of Malaysia.
Kan betul aku cakap diorng berdiri sama tinggi..haha3

Mesti kl tower tu jelous tengok twin "tower"




KLCC most of beatiful and taller beatiful  structure or biulding in this world,so same as you,have a good looking person,and  beatiful like a little chrming  princess yng macam dalam citer Rapunzel.......awak yng tengah baca tu,yup awaklah yng saya maksudkan..haha3...korang yng lelaki jngn perasan pulak,ayat ni bukan untuk korang.(haha3<-----gelak jahat).

Smpai disini sahajalah entry kali ni,aku dh kekeringan  idea.
just leave a comment down there if you want to ask something,



AKU,SIRAMBUT SERABUT DAN MAMAT ISWARA

assalamualaikum wanita2 comel,jejaka2 hensem sekalian

hye..semua..apa khabar semua?harap sihat2 sahaja.

Memandangkan aku dah lama gila tak upadate sesuatu kat blog aku yng bukn setakat dah berhbuk,siap dh beranak bini dh labah2 kat blog aku ni haha3,aku nak lah cerita sikit pasal pengalamn aku masa aq darjah 6 dulu2.




Ini lah apa yng aku pandang dekat blog aq ni


Once upon a time,aku telah dihantar oleh mak ngn ayah aku kat tempata tuisyen ynf nun jauh di Syah Alam,waktu tu aku dan family stay kat petaling jaya,memng ulang alik lah ayah aku hntr ambik,tempat tuisyen tu anjuran didik,klau korng tak tau ap tu didik...klau masa dulu2 korng rajin beli paper setipa hari mesti ada diselitkan macam satu helain yng bincang pasal UPSR,PMR,SPM,,,helain tu lah yng dinamakan Didik,kalau x silap aku lah.dan helaina tu bukan diberi serentak..contohnya,macam hari isnin khas untuk UPSR,hari selasa untuk PMR,hari rabu SPM..lebih kurng macam tulah..aku pun dahx berapa ingat.Tapi mmng mak aku selalu lah beli paper,seriously mak aku mmng x pernah miss pun paper hari isnin tu...nak x nak memang aku kna jawablah semua soalan dalam didik tu.
lebih kurang macam nilah paper didik tu..tapi dulu lagi buruk
Inilah paper didik yng aku maksudkan...dulu lagi buruk dari n.haha3

                                                                


Bagi aq yng noob sikit waktu tu dalam belajaq,aku pun main tibai jelah jawab,sistem paper didik ni,dia keluarkan soalan minggu ni,minggu depan baru bgi jawapan..Jadi x dek chance lah aku nak meniru ke apa,klau aq boleh call ornag yng bwt paper tu mmng aq nak tnye je semua jawapan dalam soalan tu,tpi apakan daya waktu tu mak ngn ayah aku je yng ad fon..Fon ALCATEL x silap aku.mcm biasa bila dh habis jawab soalan tu boleh lah aq enjoy hari ninggu aq tengok cerita favaotite aq.(dragon ball,power rangers,sinchan,doreomaon) hari minggu kira mcm heaven jugaklah,bila semua soalan2 dlam DIDIK tu dh dijawab.

Minngu yang baru pun bermula




Habis je hari minggu,aku selalu berharap agar mak aku boleh terlupa beli paper hari isnin,tapi apakan daya doa aku tu x pernah termakbul..(haha3 padan muka aku).Balik je sekolah mulalah sesi menyemak jawapan untuk soalan minggu lepas,,selalunya mak aku suruh aku mkn dulu sambil mak aku menyemak jawapn aku,habis je makan,mak aku pnggil aku.Memandangkan aq ni noob sikit,dan jawab sambil lewa mmng korng paham2 lah ap yng aku dapat kan.(haha3)

Berbalik kepada cerita mula2 tadi,disebabkan aq x dek lah bijak sebijak budak cina kelas aku..aku pun didaftar oleh mak aku di pusat tuisyen tu yng jauh di syah alam.Nak bwt amcmna,terpaksalah aq menghabiskan cuti pertengahan tahun aku di pusat tuisyen tu.Dalam hati aq OMG x dpt lah aq nak tengok doraemon,power rangers apa semua tu,xdpt nak main badminton ngn awek jiran sebelah waktu petang2 (hahah3) rasa gelap je dunia aku bila memikirkn cuti aku yng akan aku tempuh.

Power rangers sape x minat...awek2 comel sekrng,dulu masa diorng kecik2 pun suka tengok..hahah3


Nilah kartun yng ak suka tengok dulu2
Doraemon sape x kenal...even mak cik jual nasik lemak pun kenal..x kan korng x kenal.haha3

Macmnilah aku masa main badminton petang2 lawan badminton ngn awek jiran sebelah 



lip lap...lip lap

dah berpa hari dah aq tuisyen kat situ...memng rasa bosan je sorng2 kat situ x dek member,dan ayah aq mmng akan hntr aq seawal2 pagi2.Mmng akulah yng paling awal sampai kat situ,sampai pusat tuisyen tu sendiri pun blum bukk lagi.Aku pun dudk lah kat bahu jalan sambil tengok kereta lalu lalang.Tengah aq duduk2 kat bhu jalan tu ad sorng mamat bawak kete iswara warna gelap pnggil aq,dalam hati aku,sape pulak yng panggil2 aku tu,dah lah aku x kenal dia.Waktu tu aku bwt x tau je.,tapi dia berusaha lambai tngn kat aq,tak penat2 ke mamat tu lambai tngn panggil aku,aku kena bwt sesuatu ni,memandangkan pusat tuisyen aku ni bersebelahan dengan 7-eleven.Jadi aku pun teruslah masuk dalam kedai serbaneka tersebut,sambil2 tu aq usha je mamat tu dari luar,but dia still nmpk aq dan melambai ke arah aku.W**  of that mamat (bukan mamat exist tu OK),ingat muka aq muka jambu k,muka aku ganas ok macam rosyam nor dalm movie KL GANSTER 2.Dia nak apa sebenarnya dari aku..aku cuma budak tuisyen je,duit pun xberapa nk ada,mlz dh aq layan mamat kt luar tu aq bwt x tau je,sedang aq lepak2 dlm 7-eleven tu,ad sorng mamat rambut serabai..bju pun mcm koyak2 sikit..dia bgtau aq jngn pergi dekat kereta tu mamat tu orng jahat,what the hell!!!!...apa semua ni..dh macam cerekarama kat TV3 mlam2 sabtu pulak.Lepas mamat rambut serabut tu keluar dari dalam 7 eleven tu,Aku dengan otak darjah 6 yng memikir..aq dah agak dah mesti mamat naik kete tu orng jahat nak culik aku..x lama lepas tu pusat tuisyen tu pun bukk aq apa lgi terus je masuk..malas nk lepak2 kat luar ni lama2.Dan kejadian tu menimbulkn bnyk tanda soal dalam hidup aku sampai sekarang.


Selepas dari kejadian tu aku pun bukaklah mulat cerita kat famil aku...but semua mcm x percaya kata2 aku,maklumlah siapalah nk percaya cakap budk drjah 6 kan.(hahah3).Yang x boleh blanye aq cerita lh kat sepupu aku.Diorng boleh gelakKAN aku ramai2..wei!!! ingat cerita ni cerita novel k...ini betul2lah bukan cobaan.
  Lebih kurng macam nilah sepupu aku gelakkan aku
                                         


Korang yng tengah baca ni mesti gelakkan aku kan,ini bukan Cobaan Ok!!!! Perinagatn kepada korang sekalian klau kolarng rasa x selamat lepaklah kat 7-eleven,by the way...staff 7elevn ni peramah orngnya.(hahaha3).ok x lawak pun.


---------->bwt si rambut serabut klau hng terbaca post n terimakasihlah sebbb bgtau aq yng mamat naik kereta iswara tu ada niat jahat...entah2 hng pun terlibat sama..hahaha3

   lebih kurng macamnilah muka mamat si rambut serabut tu

Korang semua ada pengalaman masing2 kan dan ini penagalam aku.Ada apa2 pertanyaan boleh comment diabawah ye wanita2 comel dan jejaka hensem sekalian.
                             

Tuesday, July 17, 2012

- HASSAN AL-BANNA

"Jangan mempertikaikan orang lain, tetapi bina jati diri kamu sendiri. Nanti orang akan mencari kamu." 

Monday, July 9, 2012

YANG TERISTIMEWA

Pertama kali sy menatap gambar awak, seperti ada suara dr dlm hati sy berbisik mengatakan bahwa "awaklah yg sy cari selama ini " Biarlah kerna saya mencintai awak saya bertemu cinta Illahi 

Thursday, August 4, 2011

TAHU,PERCAYA,YAKIN

seorang saudara A ini menaiki kereta melalui satu jalan,dia terlihat sekumpulan manusia sedang berkumpul...lalu dia bertanya kepada salah seorang manusia yng berkumpul disitu."apa yng kamu lakukan berkumpul ramai-ramai di tepi jalan ini

"?..jawab si saudara tadi "kami sedang melihat pertunjukan 'penembak tepat"...lalu si saudara A ini pun turun dan dia melihat seorang askar ini menembak sebiji epal diatas salah seorang sukarelawan disitu..satu tembakan tepat menegenai sasaran,kali kedua pun mengenai sasaran....untuk membuktikan kehebatan tembakan.si askar menjauhkan jarak dengan orang sukarelawan tetapi tembakan itu masih tepat menuju sasaran....si saudara A ini bertepuk-tepuk tangansambil menjerit-jerit lantas si askar itu memanngilnya untuk menjadi sukarelawan seterusnya...tetapi denagn pantas saudara A ini menolak pelawaan tersebut...dalam hati kecilnya berkata

'x pasal-pasal mati aku kena tembak'...lalu diapun pergi meninggalkan pertunjukan tersebut...

Dari kisah ini kita dapat lihat

Saat si saudara A ini bertanya kepada salah seorang insan yang berada disitu dia TAHU yang disitu ada pertunjukan penembak tepat..

Saat si saudara A melihat sendiri kehebatan dan ketepatan tembakan askar tersebut dia PERCAYA tentang kebolehan askar tersebut.

Tetapi saatsaudara A dipelawa menjadi orang sukarelawan dia menolak kerana dalam hatinya masih tidak YAKIN dengan kebolehan askar tersebut walaupun telah melihat sendiri kehebatannya.

Bagaimana kita pula sebagai manusia??

adakah kita hanya perlu TAHU dan PERCAYA sahaja tentang kekuasaan ALLAH.Ingatlah (tiada guna) kita TAHU serta PERCAYA tetapi tidak YAKIN dengan kekuasaan ALLAH..

Mari lah kita bersama meningkatkan keyakinan kita kepada ALLAH disepanjang BULAN RAMADHAN YANG MULIA INI..semoga KEYAKINAN KITA PADA ALLAH tidak akan putus sehingga akhir hayat kita insyaallah...

Ȱ
Monolog Aku - Blogger Templates , - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.